Kategoriat
Blogit

Leevi Vekka: Hämeenlinna kehittyy koulutuksella!

Leevi Vekan mielipidekirjoitus

Hämeenlinnan kasvun ja kehityksen yksi keskeinen elementti on kaupungissa tarjolla olevat opiskelumahdollisuudet. Hyvää perusopetusta tarjotaan läpi Suomen, mutta laadukkaalla 2-3. asteen koulutustarjonnalla voimme kaupunkina erottua eduksemme. Ammattiopetuksen laatuun tulee satsata. Tavoitteena tulee olla, että opetus ylittää opiskelijoiden odotukset. Ammattiopisto Tavastian ykköstavoite tulee olla ”kivikovien ammattilaisten” tuottaminen työelämän tarpeisiin. Tavastian tulee hyödyntää aktiivisesti paikallisia yrittäjiä kehittäessään koulutusta, sillä yrittäjät tietävät parhaiten mitä tietoja ja taitoja työllistyminen vaatii. Tavastian ja työelämän yhteyksiä tulee vahvistaa ja ammattiopiston tulee olla haluttu ja arvostettu yhteistyökumppani paikallisille yrityksille ja yrittäjille.

HAMK:n menestys on Hämeenlinnan kaupungille elintärkeää. Hämeenlinnan kaupungin on uskallettava ja rohjettava vaatia laatua ja uusia rohkeita avauksia opetuksen kehittämiseksi. Kaupunkia on kehitettävä nykyistä selkeämmin myös opiskelijoiden ja nuorten aikuisten tarpeita ja toiveita ajatellen. Nuoret muuttajat ja kotikaupunkiin opiskelemaan jäävät ovat kaupungin kasvun kannalta elintärkeä ryhmä. Oppilaitosten on pystyttävä kisaamaan verrokkien kanssa. Kaupungin on oltava vetovoimainen asuinpaikka, mielellään parempi kuin muut. Kilpailu opiskelijoista on kovaa – opiskelemaan hakeutuvat vaativat laatua ja vastinetta opiskeluun käyttämälleen ajalle ja elinvoimaa asuinympäristöltään. HAMK:n pitää tavoitella nykyistä konkreettisempaa yliopistoyhteistyötä. Mallia voisi ottaa esimerkiksi Lahdesta, missä on mahdollista suorittaa kauppatieteiden ja tekniikan kandi- ja maisteritutkintoja Lappeenrannan yliopiston Lahden yksikössä. Nousu Suomen merkittävien opiskelukaupunkien joukkoon edellyttää monipuolista ja laadukasta koulutustarjontaa.

Laadukas koulutus on merkittävä elinvoimatekijä. Vaikka Hämeenlinnan vertailu esimerkiksi Tampereen tai Turun kanssa voi olla kokonsa puolesta vaikeaa, laadukkaiden korkeakoulukokonaisuuksien merkitys seutujen vetovoimalle on kiistaton. Laadukkaan koulutuksen kaupunkiin houkuttelemat nuoret ovat aktiivisia palveluiden käyttäjiä, sekä juurtuessaan seudulle ja perustaessaan perheen, pitkäaikaisia veronmaksajia. Laadukas koulutus muodostaa positiivisen kierteen, mikä tuo seudulle lisää yrityksiä, jotka tuovat työpaikkoja, jotka taas puolestaan houkuttelevat lisää opiskelijoita ja asukkaita.

Leevi Vekka, kuntavaaliehdokas, kok.