Kategoriat
Blogit

Mika Walkamo: Haluaako Hämeenlinna oikeasti kasvaa?

Mika Walkamon mielipidekirjoitus

Kaupunki on suunnitellut jo pitkään keskusta-alueensa kehitystä. Esimerkiksi Hämeensaaren kehitys junnaa paikallaan, sillä valtuustolle eivät ole tähän mennessä kelvanneet vapaan rahan asunnot, monitoimiareena, eikä oikein mikään. Ilmeisestikin tyhjät hiekkakentät tuottavat verotuloja niin hyvin, että mitään ei tarvitse tehdä.

Ollaan Hämeensaaren kehityksestä mitä mieltä tahansa, fakta on se, että Hämeenlinna tarvitsee uusia investointeja, nostokurkia ja asukkaita.

Yleisin elinvoimahankkeiden vastustajien argumentti on, että kaupungin ei kannata olla mukana omalla panoksellaan eri hankkeissa. Kehityksen vastustajilta unohtuu, että kun kaupunki ei kasva, veropohja kutistuu. Näin on käynyt esimerkiksi Forssassa, joka on kärsinyt muuttotappiosta jo vuosia.

En ole tähän mennessä vielä kuullut yhtään aiheellista perustetta, miksi kaupunkimme ei tulisi kasvaa. Kasvua ja työpaikkoja tulee vain luomalla olosuhteet kannattavalle yritystoiminnalle. Hattu päästä ja punainen matto esiin yrityksille, jotka ovat valmiita laittamaan rahojaan kaupunkimme kehitykseen. Meidän tuleekin tehdä kaikkemme, että kaupunkimme yritykset pärjäävät.

Kaupungin kehittyessä ja kasvaessa saamme lisää investointeja, työpaikkoja ja asukkaita, sekä niitä kaivattuja verotuloja. Tätä tuskin sitkeimmätkään elinvoimahankkeiden vastustajat kiistävät. Kasvun ansiosta muodostuvilla verotuloilla vältämme leikkaukset ja varmistamme kaupunkimme peruspalveluiden, eli koulujen, päiväkotien, vanhustenhoidon ja terveydenhuollon laadukkaan ylläpidon myös jatkossa.

Pysähtyneisyys johtaa vääjäämättä kaupungin näivettymiseen. Siksi Hämeenlinnan on valittava nostokurkien ja kasvun tie.

Mika Walkamo