Kategoriat
Blogit

Karoliina Frank: Syntymästä, elämästä ja kuolemasta

Karoliina Frankin mielipidekirjoitus

Syntymä ja sen vastaparina kuolema, ovat jokaisen kohdalla ainutkertaisia kokemuksia. Niille on aiheellista itse kunkin suoda silloin tällöin ajatus ja päättäjäksi pyrkivän on syytä pohtia elämän ääripäiden merkitystä myös päätöksenteon näkökulmasta.

Olen synnyttänyt uutta elämää kerran. Minusta tuli äiti, lapsi sai elämän. Muistan tuon tilanteen edelleen pienintä yksityiskohtaa myöden. Kokemus on yksi elämäni arvokkaimmista. Olin etuoikeutettu, kun sain synnyttää silloisessa kotikaupungissani, 7 kilometrin päässä kodistani. Synnytysosasto ja vastasyntyneiden tehohoitoyksikkö omassa kotikaupungissa ei ole itsestäänselvyys: Vuonna 1991 Suomessa oli 49 synnytys-sairaalaa, nykyään niitä on 22. Niistä kolme toimii vähäisten synnytysmäärien vuoksi määräaikaisella poikkeusluvalla.

Haluan, että jatkossakin Hämeenlinnassa synnytetään uutta elämä, että tulevatkin vanhemmat voivat kokea syntymän ainutlaatuiset hetket lähellä omaa kotia. Tämä edellyttää erikoissairaanhoidon jatkuvaa kehittämistä ja yhteistyön lisäämistä: Assi-sairaalan osalta pitää jatkossakin tehdä rationaalisia päätöksiä. Synnytysten säilymisen edellytyksenä on kaupungin elin- ja pitovoiman kasvattamista, lapsiperhemyönteistä ja sujuvaa arkea tukeva päätöksenteko – ja niiden tuloksena se, että nuoret valitsevat Hämeenlinnan kotikaupungikseen.

Elämä on rajallinen matka ja kuolema elämän luonnollinen päätös. Toistakymmentä vuotta osallistuin virkamiehenä saattohoitokoti Koivikkoa koskevaan päätöksentekoon. Viime kesänä avasin tuon saattohoitokodin oven omaisena. Kaksi viikkoa saatoimme lapseni isää kohti kuolemaa. Noiden päivien aikana minulle todella kirkastui, kuinka etuoikeutettuja olemme, kun kotikaupungissamme on tuo äärimmäisen merkityksellistä, kuolevan jäljellä olevaa elämää suojeleva ja omaisestaan luopumaan joutuvien elämän jatkumista tukeva yksikkö, inhimillisine ja ammattitaitoisine rinnallakulkijoineen.

Suomen kolmesta itsenäisestä saattohoitokotiyksiköstä yksi sijaitsee Hämeenlinnassa. Kun parantumaton sairaus iskee ja kuolema kolkuttaa ovelle keskellä ruuhkavuosien, silloin kun ”ei vielä millään ehtisi kuolla”, nousee ammattitaitoisen saattohoidon merkitys arvoon arvaamattomaan.

Jokainen kuolee vain kerran. Kaupungissamme pitää olla jatkossakin tuon ainutkertaisen hetken inhimilliseen ja arvokkaaseen kohtaamiseen erikoistunut yksikkö. Jokainen meistä ei saattohoitokotia tarvitse tai sinne ehdi – mutta vuosittain kymmenet perheet avaavat tuon raskaan oven ja saavat arvokasta tukea hetkiin, jolloin suru ja pelko painavat hartioilla.

Syntymän ja kuoleman väliin mahtuu elämä.

Haluamme olla varmistamassa, että Hämeenlinnassa on hyvä syntyä, elää ja kuolla jatkossakin.

Karoliina Frank

HTM, yrittäjä